Miksi ihmiset tekevät taidetta?

Tässä blogissa haluan käsitellä yhtä ihmislajin erottuvinta puolta: taiteen luomista. Tulen kertomaan miksi ihmiset tekevät taidetta ja miksi ihmiset antavat taiteelle niin paljon arvoa.

Ihmiset ja taide

”Taide pyyhki sielusta arkipäivän pölyt pois ”, sanoi kuuluisa espanjalainen maalari Pablo Picasso.

Taide on tärkeä osa ihmistä. Meillä ei ole vain kyky luoda työkaluja ja muokata ympäristöämme, mutta olemme myös uteliaita ja haluamme saada esineet näyttämään kauniimmilta. On monia mahdollisia syitä ja selityksiä sille, miksi ihmiset aloittivat taiteen tekemisen. Syyn lopullinen ratkaiseminen tulee todennäköisesti kuitenkin viemään vielä vuosikausia. Voimme tutkia kuitenkin joitain todennäköisimpiä syitä, joiden takia ihmiset aloittivat taiteen tekemisen.

Joitakin tärkeimpiä syitä taiteen luomiseen ovat muun muassa:

  • Ympäristömme tekeminen kauniimmaksi.
  • Esineiden kaunistaminen
  • Naisten vietteleminen

Tietojen säilyttäminen tietyistä hetkistä, paikoista, henkilöistä ja esineistä ovat myös olleet tärkeitä motivaation lähteitä taiteen tekemiselle. Henkilöiden maalauksia, taistelukeinoja tai jopa taiteellisia häävalokuvia voidaan myös pitää taiteena. Ideoiden ilmaiseminen ja niiden välittäminen on myös motivoinut ihmisiä tekemään taidetta myös taiteen.

Taidetta on hyödynnetty muun muassa uskonnollisten vakaumusten ilmaisemiseen, yhteiskunnan elementtien kritisoimiseen, ihmisten kouluttamiseen ja jopa sen osoittamiseksi, että pystymme tekemään jotain, jota muut eläinlajit eivät pysty tekemään.

Taiteen luomiseen on lukemattomia muita syitä. Taiteen tekeminen on kuitenkin eittämättä ollut tärkeää ihmiskunnalle sivilisaation syntymisestä lähtien. Esi-isämme alkoivat luoda taidetta jo 30 000 vuotta sitten.

Yksi vanhimmista tunnetuista taideteoksista ovat esihistorialliset maalaukset luolien seinillä Euroopassa ja Aasiassa. Näissä teoksissa esi-isämme ovat kuvanneet ihmis- ja eläinhahmoja sekä pieniä esineitä. Jo noista varhaisista päivistä lähtien taide ja ihmiskunta ovat kulkeneet käsi kädessä. Jos haluat piristää kotiasi taiteella, voit löytää passepartout kehykset ja taiteelliset julisteet kätevästi netistä.