Ovatko parturit taiteilijoita?

Salongin omistajana näen kuinka luovuutta ja taiteellista kykyä hyödynnetään joka päiväsalongissani. Tätä voi olla vaikeaa ymmärtää, mutta stylistit ovat taiteilijoita, ja asiakkaamme ovat välineitämme. Näyttävä kampaus, jonka näit ostoskeskuksessa, kirkkaan punaisine kohokohtineen ja pieni poika, jonka pään takaosa on ajeltu taiteellisesti – tämä on kaikki taidetta! Asiaa voi myös ajatella näin – jos olet stylisti, työsi kulkee ympäri kaupunkiasi. Tatuointitaiteilijoiden lisäksi monet muut eivät voi sanoa työstään samaa.

Hiusten saaminen hyvännäköisiksi vaatii taiteellista kykyä siinä missä esimerkiksi iittala astioiden suunnitteleminen ja kodin sisustaminenkin. Muutenhan meillä kaikilla olisi sama neliömäinen hiustyyli, samanlaiset IKEA astiat ja samanlaiset harmaat kodit. Stylistit käyttävät luovia kykyjään joka kerta visualisoidessaan ja työskennellessään muiden ihmisten hiusten kanssa. Stylistit joutuvat käyttämään luovuuttaan joka päivä ja usein hyvän stylistin erottaa huonosta stylististä juuri hänen taiteelliset kykynsä.

Yhteenveto

Meitä ympäröi monia taiteen muotoja, jopa sellaisia, joita emme tyypillisesti tunnista taiteeksi. Esimerkiksi hienosti suunnitellut kattilat ja veitset ovat mielestäni taidetta siinä missä maalauksetkin. Stylistinä rakastan henkilökohtaisesti taiteen luomista hiuksilla. Vieraan ihmisen tyylin luominen on yksi parhaimmista osista työssäni ja toivonkin, että minulla olisi enemmän aikaa tehdä sitä, mitä rakastan eniten.

Tämän takia halusin tulla stylistiksi lähtökohtaisesti – on todella palkitsevaa nähdä asiakkaiden nauttivan luomuksistani. Minusta taiteessa on kyse ennen kaikkea tunteesta, jonka ihminen saa. Kun asiakas lähtee salongista hymyillen ja tyytyväisenä, se on paras palkkio, jonka voin työstäni saada.