Ruoka on kiinnostanut taiteilijoita taiteen aiheena jo useiden vuosisatojen ajan, mikä saattaa taiteen ummikosta tuntua hassulta, sillä kyseessä on äkkiseltään mietittynä hyvin arkinen asia. Ruoka on tosiaan välttämätön osa meidän kaikkien arkea, asuimme sitten missä päin maapalloa tahansa, mutta siihen liittyy runsaasti erilaisia syvällisempiä merkityksiä niin kulttuurista kuin yksittäisestä ihmisestäkin riippuen. Eri maissa syödään erilaisia ruokia, ja jopa ruokia, joita muualla maailmassa saatetaan vieroksua hyvinkin vahvasti. Eri uskonnoissa on myös monia uskomuksia eri ruokalajien ominaisuuksista ja siitä, mitä on sopivaa syödä ja mitä ei. Ruoka on kaikessa arkisuudessaan siis hyvinkin monitahoinen aihe, johon liittyy paljon uskomuksia ja ristiriitoja. Tästä syystä monet taiteilijat inspiroituvat ruoasta taiteen aiheena yhä tänäkin päivänä, sillä esimerkiksi erilaisilla ruoka-asetelmilla voi välittää hyvinkin voimakkaita vaikutelmia ja tunteita.
Oletko sinä jo käyttänyt ruokaa teostesi osana? Ruoka soveltuu aiheeksi niin maalauksiin, veistoksiin kuin valokuviinkin. Erityisesti maalarit ja valokuvaajat ovat perinteisesti innostuneet ruoka-asetelmista taiteen aiheena. Teokseen saa symboliikkaa valitsemalla ruoka-asetelman koostumuksen ja värit huolellisesti sekä lisäämällä kokonaisuuteen tarkoin harkittuja esineitä. Monet historian kuuluisista maalareista käyttivät asetelmissaan esimerkiksi pääkalloja ja lakastuneita kukkia käsitelläkseen kuolemaa ja rappioitumista maalauksissaan. Monet tunnetut maalarit käyttivät myös aivan tavallisia tarjoiluastioita ja pöytäliinoja ruoka-asetelmissaan ilman sen kummempia dramaattisia kuvausrekvisiittoja. Jotkut taiteilijat vievät taas asetelmansa aivan uudelle tasolle, kuten 1500-luvun taidemaalari Giuseppe Arcimboldo, joka loi kasviksista, hedelmistä ja kukista muotokuvia. Yksi Arcimboldon tunnetuimmista maalauksista on nimeltään Vertumnus, joka esittää keisari Rudolf II:sta.
Voit siis Arcimboldon tavoin luoda ruoasta vaikkapa muotokuvia, mutta mitä sitten päädytkin tekemään, luovuus virtaa parhaiten, kun sinulla on valmiina tarpeeksi erilaisia kuvausrekvisiittoja. Voit ottaa mallia menneisyyden mestareista, ja varata käden ulottuville erilaisia tarjoiluastioita, pöytäliinoja ja ruokalajeja. Valmisteluissa auttaa esimerkiksi sähköinen riisinkeitin, jolla saat nopeasti keitettyä tarvitsemasi määrän riisiä asetelmaasi varten. Kun valitset teoksesi ruokalajeja ja värimaailmaa, mieti ensin sanomaa, jonka haluat teoksellasi välittää. Tai ehkä haluat sanoman sijaan välittää vain jonkin tunnelman tai olotilan, mutta asetelma syntyy paljon nopeammin ja helpommin, kun tiedät suunnilleen, mitä yrität lopputuloksella saavuttaa. Historia tuntee toki myös hyvin askeettisia ruoka-aiheisia teoksia, kuten hollantilaisen Tjalf Sparnaayn hyperrealistiset maalaukset, joista eräs esittää vain yhtä paistettua kananmunaa sileällä alustalla. Ruoka-aiheisen teoksesi ei siis välttämättä tarvitse sisältää mielin määrin yksityiskohtia, vaan se voi kaikessa yksinkertaisuudessaan esittää esimerkiksi vain yhtä yksinäistä appelsiininsiivua.