Luovuus on kummallinen asia. Kaikki toivovat aika ajoin löytävänsä sen mutta vai harvat tietävät, miten se saadaan takaisin.

Lapset ovat luonnostaan luovia. On helppo säilyttää luovuus, kun kaikki ympärillä on uutta ja ihmeellistä eivätkä vastuut paina. Olin itsekin nuorena erittäin luova: mieleni pulppusi uusia ideoita niin paljon, että jopa ystäväni pyysivät minua kehittelemään ideoita heidän koulutehtäviinsä tai taideprojekteihinsa. Kun aloitin lukio-opinnot, koulutehtävien määrä, lisääntynyt stressi ja loputtomat deadlinet tulivat minun ja luovuuden välille. Myöhemmin työ, perhe-elämä ja harrastukset ovat täyttäneet arkeni ja luovuus on kadonnut tyystin.

Oivalsin luovuuteni kadonneen, kun huomasin, etten enää tee niitä asioita, joissa olen päässyt käyttämään luovuuttani: lukeminen, tarinoiden ja runojen kirjoittaminen, musiikin kuuntelu, soittaminen ja laulaminen olivat jääneet kokonaan arjen jalkoihin, vaikka ennen ne olivat tärkeä osa elämääni.

Haluankin jakaa sinulle vinkin, joka muutti oman elämäni ja sai minut taas löytämään tieni luovan ajattelun ja tekemisen pariin:

Tee arkeesi tilaa kaunokirjallisuuden lukemiselle joka päivä. Vartti on hyvä alku mutta 30 minuuttia tuo parhaat tulokset. Vaikka lukeminen ei olisi sinulle tuttua, kannattaa sitä silti kokeilla luovuuden herättelijänä. Kaunokirjallisuutta lukemalla ajatuksesi siirtyvät automaattisesti kuviteltuihin todellisuuksiin, jotka herättävät luovuutesi. Lukemalla voit saada inspiraatiota omiin projekteihisi, se rentouttaa ja vähentää stressiä. Kun olet aikatauluttanut lukemisen osaksi jokapäiväistä arkeasi, voit luottaa siihen, että kirjaan tulee tartuttua tarpeeksi usein. Kokeile lukea iltaisin sängyssä ennen nukkumaan menoa, aamuisin aamupalapöydässä tai lounaalla.

Tällä tavalla sain itse taas luovuuteni takaisin ja alulle monta mielenkiintoista projektia, joita ohjaa ensisijaisesti oma tarpeeni luoda uutta.