Taidetta on tehty ihmiskunnan historiassa luolamiesten ajoista asti erilaisissa muodoissa. Taiteen ja kulttuurin vaikutukset ovat positiivisia niin hyvinvointiin kuin moneen muuhunkin asiaan. Taide on monille henkilökohtaista mutta siinä on monesti mukana myös sosiaalinen aspekti. Taiteessa kaikilla on mahdollisuus ilmaista itseään monilla tavoilla. Käymme tässä artikkelissa läpi taiteen monia hyötyjä yksilöille ja yhteisöille.

Monissa tutkimuksissa on todistettu, että taiteella on positiivisia vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Taidetta käytetään monesti myös parantamaan hoitotuloksia ja vähentämään fysiologisia ja psykologisia oireita. Hoitomuotona sen avulla voidaan saavuttaa tilanne, jossa potilaan lääkemääriä voidaan vähentää ja niiden vaikutusta korvata taiteen avulla. Taide on myös mielenterveystyössä tärkeässä asemassa.

Taidetta koetaan monin eri tavoin. Se voi olla kokemisen muodossa siten, että taidetta toteutetaan itse. Taidetta voi toteuttaa monella eri tavalla ja monessa eri muodossa kuten maalaamalla, piirtämällä, tanssimalla, soittamalla, laulamalla ja monella muulla tavalla. On myös tärkeä ymmärtää, että taide ei välttämättä ole jokaiselle samanlaista. Toinen voi kokea toteutetun taiteen itselleen sopimattomana ja taas toisaalta taiteen tekijä voi saada siitä itselleen suuren nautinnon. Varsinkin terveydenhoitoon käytetyssä taiteessa onkin tärkeämpää se, että tekijä kokee itse saavansa taiteen tekemisestä jotain rauhoittavaa ja nautintoa.

Taide on myös hyvin sosiaalista. Suuria taidetapahtumia järjestetään ympäri Suomea ja niistä pääsee nauttimaan suurten yleisöjen kanssa yhdessä. Tässä linkki majoitukseen, jos haluat esimerkiksi osallistua suureen konserttiin Olympiastadionilla. Se voi olla todella vaikuttava taiteellinen kokemus. Musiikin lisäksi voi kokea muun yleisön reaktiot konsertin tapahtumiin ja tämä vie musiikkitaiteesta nauttimisen täysin toiselle tasolle. Myös taidegallerioissa käynti on taiteesta nauttimista ja se on tärkeää. Aina ei tarvitse olla tekemässä taidetta, jotta sen hyötyjä voi kokea. Taide on tarkoitettu kaikille ja siitä nauttiminen on jokaisen henkilökohtainen tapahtuma.