Näin sisustat tyylikkäästi taidejulisteilla

Julisteissa riittää valinnanvaraa ja taidejulisteet ovat helppo ja edullinen tapa luoda sisustukseen tyylikästä ilmettä. Julisteita on saatavilla loputtomalla valikoimalla erilaisia painatuksia, ja varmasti jokaiseen makuun löytyy mieleisiä. Niitä on pienen, rullalle menevän kokonsa vuoksi helppo tilata myös internetin kautta liikkeistä, joiden valikoimiin kuuluvat sisustustaulut ja julisteet.

Kun olet päättänyt hankkia sisustuksen täydennykseksi julisteen, on oma fiilis tärkeintä. Eli luota tunteeseen julisteen valinnassa. Pidä kodin muu värimaailma ja sisustus mielessä, mutta älä keskity liikaa etsimään vain niihin sopivaa kuvaa. Kun jokin kuva kolahtaa, on melko todennäköistä, että kodissasi on paikka juuri tuolle kuvalle.

Myös kehyksillä on suuri merkitys, eli niiden avulla voit ohjata julisteen sopimaan juuri sinun kotiisi. Voit valita leveämmät tai kapeammat kehykset, ja leikkiä kehysten väreillä ja materiaaleilla. Edullisia, mutta laadukkaita ja helposti itsekin asennettavia kehyksiä löytyy suurimmista sisustus-ja kodintarviketavarataloista.

Sijoittelulla on merkitystä

Julisteen sijoittelu oikein on tärkeää, jotta se herättää tylsän ja täydennystä kaipaavan tilan elämään. Sopiva sijoituspaikka on hyvä valita julisteen koon mukaan. Jos juliste on suuri, tarvitsee se myös tilaa ympärilleen, jotta se tulee edukseen, eikä katoa muun sisustuksen sekaan. Yleisohje sopivalle sijoittelukorkeudelle on se, että kuvan keskikohta on katsojan silmien korkeudella.

Jos julisteita tai tauluja on seinällä useampia, on hyvä linjaus sellainen, että joko kuvien ylä- tai alareuna ovat samalla korkeudella. Tai jos kuvat ovat pienempiä, ryhmitellään ne keskenään tiiviimmäksi ryhmäksi, eikä ripotella yksittäin sinne tänne. Näin vältetään levoton yleisilme.

Hyvä idea on myös varta vasten suunniteltu tauluseinä. Siihen voi ripustaa tauluja, valokuvia tai pienehköjä julisteitä noin viiden sentin etäisyyksille toisistaan, riviin, symmetrisesti, tai sopivan epäsymmetrisesti. Mikä vain näyttää omaan silmään hyvältä. Kapeissa käytävissä suoraan riviin sijoitetut julisteet näyttävät hyvältä, ja antavat tilalle perspektiiviä.

Julisteita tai tauluja ei yleensä kannatakaan ripustaa ihan jokaiselle seinälle, sillä niiden merkitys ja vaikuttavuus laimenee, jos niitä on hajallaan siellä täällä. Ja näyttävin, tai itselle kaikkein merkityksellisin, teos laitetaan tietysti kodin paraatipaikalle katseita keräämään.